Бузина чорна
Опис. Гіллястий, 3-6 м заввишки кущ зі світло-бурою корою родини Адоксові. Стебло має білу м’яку серцевину. Листки непарноперисті, з 5 яйцеподібними або довгасто-яйцеподібними, довгозагостреними, нерівнопилчастими листочками. Квітки дрібні, правильні, двостатеві, кремово-білі, зібрані у щиткоподібні суцвіття з 5 головними променями. Плід чорно-фіолетовий, кулястий, кістянкоподібний.
Час цвітіння. Цвіте у травні – червні. Плоди достигають у серпні – вересні.
Місцезростання. Росте по всій території Україні - в садових і лісових заростях, на берегах річок і струмків. У сільській місцевості бузина часто зустрічається біля житлових будинків.
Частини рослини, що застосовуються. Плоди, кора, коріння, квіти.
Час збирання. Квiтки збирають перед повним цвітінням (травень – червень), плоди - пiсля повного достигання (серпень – вересень), кору бузини знiмають навесні, коли починається сокорух, корені викопують восени (жовтень) чи весною (квітень – травень).
Хімічний склад. Квітки містять гіркий глюкозид самбунігрин, рутин, холін, яблучну, валеріанову, оцтову, хлорогенову, кавову кислоти, вітамін С і ефірну олію. У листках є самбунігрин, альдегіди, каротин, вітамін C і ефірна олія. Ягоди містять вітамін C, каротин, антоцианові речовини - хлориди глюкозидів ціанідину, дубильні речовини, карбонові кислоти і амінокислоти.
Дія. Квітки бузини чорної посилюють діурез, крім того вони знімають запалення внутрішніх органів. Настої квіток бузини знаходять застосування при лікуванні набряків різного походження (серцевого і ниркового). Плоди мають сечогінну та проносну властивість. Ягоди бузини мають потогінні властивості, а також надають делікатну проносну дію, допомагають очищенню організму. Коріння (відвар) сприяє зниженню рівню цукру в крові, має сечогінну дію.
Застосування. Препарати бузини застосовують при простудах, грипі, бронхітах, сухому кашлі, ревматизмі, на початковій стадії запалення легень. Настій кори та листя - при подагрі, захворюваннях нирок та жовчного міхура, анемії, артриті, ревматизмі, ожирінні, хронічних захворюваннях шкіри, особливо псоріазі. Полоскання і примочки - при ангіні і гемороїдальних вузлах. Сік із плодів бузини чорної п’ють при виразках кишок і при ішіасі. Сік і настій плодів на цукрі допомагає при шлункових і кишкових захворюваннях та при запаленні печінки.
Спосіб застосування.
1. 1 чайну ложку квіток (кори або листків) на 200 мл окропу, варять на водяній бані 10 хвилин. П’ють по 50 мл 3-4 рази на день за 15 хвилини до вживання їжі при атеросклерозі, при хворобах нирок, для очищення крові при фурункулах, висипах на тілі.
2. При хворобах дихальних шляхів беруть 1 столову ложку квіток бузини чорної, заливають 200 мл окропу, настоюють 30 хвилин. П’ють по 100 мл 3 рази на добу за 30 хвилин до вживання їжі.
Протипоказання. Використовуючи бузину для лікування, слід пам’ятати, що мають місце деякі протипоказання при вагітності, цукровому діабеті, хворобі Крона, неспецифічному виразковому коліті. При передозуванні препаратами бузини отруєння, як правило, не відбувається, тим не менш лікування необхідно проводити під керівництвом лікаря і суворо дотримуватися рекомендованих дозувань.