Чорниця звичайна
Опис. Гіллястий кущик 15-40 см заввишки з гостроребристими голими гілками з родини Брусничні. Листки розташовані спірально, майже сидячі, суцільні, яйцеподібні, еліптичні або яйцеподібно-еліптичні, по краю – дрібнопилчастозубчасті, на верхівці загострені, зверху світло-зелені, зісподу блідіші, голі або по жилках короткоопушені, тоненькі. Квітки зібрані у небагатоквіткові китиці. Віночок із чотирма зубчиками, дзвоникуватий, білий або блідо-рожевий. Плід – соковита чорна ягода.
Час цвітіння. Травень – червень.
Місцезростання. Росте у хвойних лісах, на лісосіках і на полонинах у Прикарпатті, Карпатах, Поліссі, в північній частині лісових районів.
Частини рослини, що застосовуються. Листя та плоди.
Час збирання. Листя збирають під час цвітіння, плоди – в міру дозрівання.
Хімічний склад. Ягоди чорниці містять глікозид, кислоти (лимонну, яблучну, хінну, янтарну, щавлеву), залізо, багато марганцю, пектинові сполуки, пігменти, дубильні речовини, цукор, інозит, смоли, слизові, вітаміни С, В1, В2, Р, каротин. Лист чорниці містить спирти, кислоти (олеанолова, хінна, смоляна, урсолова), флавоноїд, кверцетин, дубильні речовини, ефірну олію, багато вітаміну С, каротин.
Дія. Ягоди і листя чорниці - протизапальний, в'яжучий, сечогінний, знеболюючий, «кровоспинний», антисептичний, загальнозміцнюючий, протиспазматичний, жовчогінний засіб. Застосовують плоди чорниці як протипроносний засіб при різних запальних станах шлунково-кишкового тракту (особливо в дитячій практиці), ягоди посилюють гостроту зору. Листя - протидіабетний засіб, регулює діяльність шлунково-кишкового тракту, вбиває бактерії черевного тифу, поліпшує склад кишкової флори, адсорбує кишкові токсини, захищає слизову оболонку кишечника від подразнень, нормалізує обмін речовин. Настій листя знижує вміст цукру в крові і в сечі при цукровому діабеті, сприяє розчиненню каменів при сечокам'яній хворобі.
Застосування. Ягоди чорниці (свіжі та сушені) застосовуються для лікування гострих і хронічних проносів, гастритів, ентероколітів, дизентерії, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, хронічних запорів, анемії, циститу, сечокам'яної хвороби, водянки, гепатиту, жовчнокам'яної хвороби, жовтяниці, ревматизму, подагри. При цукровому діабеті - пити настій листя чорниці. Густий відвар або свіжий сік плодів застосовують для лікування мокнучих екзем, псоріазу, опіків, гнійних виразок тощо. У вигляді полоскання - свіжий сік або настій сушених плодів чорниці вживають при ангінах, стоматитах, катарах верхніх дихальних шляхів.
Спосіб застосування.
1. 2-3 столові ложки сушених ягід або листя на 2 склянки окропу, настояти. Пити по 1/2 склянки 3 рази на день.
2. 4 столові ложки на 2 склянки окропу, настояти - для зовнішнього застосування при шкірних захворюваннях.
3. Свіжі ягоди по 2-3 склянки на день.
4. Свіжі ягоди (відварити, подрібнити) нанести товстим шаром на шкіру (уражену), тримати добу, міняти пов'язку щодня. Застосовується при екземі, псоріазі.
5. 60 г листя на 1 л окропу, настояти 12 годин. Пити по 1/2 склянки 4 рази на день, через 30 хв. після їди.